Vinleksikon - forstå vinens verden (under udvikling)

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å

 

A

ABC - forkortelse for 'Anything But Chardonnay'. For år tilbage var der en overmætning af Chardonnay-vine, og folk søgte andre græsgange. Det er dog langt fra tilfældet mere, og vinene på denne drue er igen utrolig populære. Tag bare og smag vores vine på Chardonnay, og du vil blive 100% overbevist.

Hvis du mod forventning skulle være træt af dem, så kan du også bare nappe en Riesling, Sauvignon Blanc, Grauburgunder eller Weissburgunder i shoppen.

 

Afstilkning - en del af processen ved vinifikationen, hvor man skiller sig af med stilkene fra klaserne.

 

Ahr - et lille område i Tyskland, hvor der især bliver produceret tysk Pinot Noir, også kaldet Spätburgunder. Prøv vores vine fra J. J. Adeneuer, som holder til i Ahr.

 

Airén - en drue der dækker mere areal end nogen anden. Dog mest pga. den store afstand mellem stokkene.

 

Albariño - en spansk drue man bruger til at lave aromatisk hvidvin. Den producerer typisk vine med høj alkohol, høj syre og mange smagsstoffer.​​​​

B

Baden - et langt område der strækker sig over mere end 400 km. Flere eksperter nævner Baden som det nye Bourgogne. Det er tildels klimaforandringerne, der har skyld i dette, men det skyldes ligeledes den nye generation af vinmagere, der er ekstremt gode til at lave burgundisklignende vin.

 

Balance - er et utrolig vigtigt element i vin. Jo mere balance der er mellem alkohol, syre, tannin og sødme jo bedre er vinen. Hvis én af delene stikker for meget ud vil vinen være ude af balance.

 

Barolo - er kendt verden over for dens vine lavet på Nebbiolo-druen. Vinen er typisk kraftig og koncentreret, men den kan også have andre og lettere udtryk alt efter, om den er lavet traditionalistisk eller modernistisk. Vine fra Barolo har ofte godt af at ligge i mange år.

C

CellarTracker - er en hjemmeside og app, som er utrolig populær blandt seriøse vinelskere. Den huser verdens største samling af smagsnoter. Den kan i øvrigt bruges til at holde styr på vinkælderen derhjemme, så du hurtigt og nemt kan få et overblik over din samling.

D

Dornfelder - er en rødvinsdrue, der hovedsagligt at plantet i Tyskland. Det er en krydsning af to andre druer og blev fremavlet i 1955. Dornfelder er den andenmest plantede drue i Tyskland men ikke specielt kendt i danske kredse. Dornfelder leverer tanninrige vine med frugtig smag. 

E

Enkeltmarksvin - betegner vine lavet på druer fra én mark. Det ses som et kvalitetstegn i vinverdenen og bruges især i Frankrig og Tyskland. Når man snakker enkeltmarksvine, har man ofte fokus på terroir og den smag vinene tager af sine omgivelser. Det kan rent faktisk smages, om vinstokkene har stået i løss, skifer eller noget tredje. Prøv vores enkeltmarksvine fra både Bernhard Koch, Karl Haidle og J. J. Adeneuer.

F

Frühburgunder - er en mutation af Pinot Noir - altså Spätburgunder. Den leverer mindre bær end Spätburgunderen og høstes typisk et par uger før. Vinen har en lidt mørkere farve og smager en smule mere af sorte bær.

G

Garvesyre - det er vigtigt at skelne mellem syre og garvesyre. Garvesyre kaldes også tannin, og du fornemmeer typisk tanninen ved, at dine gummer tørrer ud. Jo mere tannin jo kraftigere udtørring. De fleste vine i vores sortiment har en mild tanninstruktur, da Spätburgunder/Pinot Noir typisk er let i udtrykket.

 

Grauburgunder - kært barn har mange navne. Dette gøre sig også gælende for Grauburgunder, som hedder Pinot Gris i Franrkig og Pinot Grigio i Italien. Druen laver ofte fyldige og krydrede vine med eksotiske frugter. Faktisk kan en del vine på Grauburgunder gemmes i lang tid.
Vi har selvfølgelig Grauburgunder fra Juwel.

H

Hvidvin - produceres med langt mindre skalkontakt end rødvine. De laves oftest på grønne druer, men det kan rent faktisk godt lade sig gøre at lave hvidvin på blå druer. En hvidvin lavet på Pinot Noir kaldes Blanc de Noir og er et godt eksempel på dette. Farven på hvidvin kan svinge fra næsten helt gennemsigtig til dyb gylden. Jo ældre vinen bliver jo mørkere og mere brun bliver den. Der laves i øvrigt hvidvin i næsten alle egne af verden. 

Hos Vinvärket har vi fokus på et varieret hvidvinssortiment, der spænder fra knastør Riesling (Juwel eller Karl Haidle) til sød Riesling med højt syreindhold til dessert (Karl Haidle - Riesling Pulvermächer auslese) og til en speciel fadlagret Riesling (Karl Haidle - Pulvermächer GG), der virkelig tager kegler. 

Måske er du mere til Chardonnay, som kan give alle former for spændende udtryk; en sprød og stram vin til terrassen om sommeren (Weedenborn - Chardonnay) eller en fed og fadlageret Chardonnay til en lækker skindstegt laks eller jomfruhummer (Sebastian Erbeldinger - Heiligkreuz eller Weedenborn - Chardonnay Reserve).

Hvorfor ikke prøve dronning af tysk Sauvignon Blanc (Weedenborn - Sauvignon Blanc)? Her får du en eksplosion af dufte i næsen, når du stikker den i glasset. Det er virkelig en lækker fornemmelse, og smagen er fuldstændig derefter.

I

Investering i vin - kan være en god forretning, hvis du har styr på din vin. Vine fra Bourgogne har de sidste år præsteret bedre end de fleste aktieindeks, men man kan hurtigt få fingrene i klemme. Invester med fornuft.

J

Judgement of Paris - var en blindsmagning, der blev afholdt i 1976, hvor de bedste franske vine fra Bordeaux og Bourgogne, på henholdsvis Cabernet Sauvignon og Chardonnay, skulle dyste mod tilsvarende amerikanske vine. Til franskmændenes store ærgelse løb amerikanerne med sejren, og resultatet bliver til stadighed diskuteret i vinkredse rundt om i verden.

K

Karaffel - Det er en glaskande, som man bruger til at hælde vin på. Det lader vinen ånde og udvikle sig. Det kan også gøres for at frasortere uønsket bundfald.

L

Lemberger - er en drue i fremgang i Tyskland og i resten af verden for den sags skyld. Den kendes også under navnet Blaufränkisch. Den leverer nogle fremragnede vine. Det er en lidt tungere vin end de andre typiske røde druer fra Tyskland, men den gør sig yderst godt til mad. Vi har en af de absolut bedste producenter af Lemberger i sortiment; Karl Haidle.

 

Løss - er en jordbundstype bestående af ler- og siltpartikler. Den er fordelagtig til opdyrkning af vinstokke, da den er porøs, let gennemtrængelig for rødder og opvarmes nemt. Det er udbredt mange steder i verden; også i Tyskland.

M

Mosel - er en af 13 vinregioner i Tyskland. Mosel er især kendt for sine vine af Riesling. Her leveres nogle af de absolut bedste søde hvidvine i verden, og de vinder priser kloden over for deres kvalitet. Der produceres dog også rigtig mange gode tørre hvidvine, som er højeste mode i vinverdenen på nuværende tidspunkt. 

De røde druer har det svært i Mosel, men der kan sagtens findes gode eksemplarer af Spätburgunder, som vil få tænderne til at løbe i vand på en enhver Pinot-elsker.

N

Non-vintage - eller NV betegner en vin eller især mousserende vin uden årgang. Eller sagt på en anden måde er vinen en blanding af flere årgange. En mousserende vin med årgang ses oftest som værende finere og bedre end en NV-mousserende.

O

Oxidation - en skade på vinen som man ikke ønsker. Det betyder, at vinen har fået for meget luft i forhold til det ønskede niveau fra vinmageren. Vinen kan være udrikkelig, hvis dette er sket.

P

Prop - eller propsmag. Ca. 3-5% af alle vine, der er lukket med korkprok, har prop eller TCA. Dette er ikke ønskværdigt. Det skyldes en sygdom i korken, og man bør ikke drikke vinen. Det forekommer naturligvis aldrig i vine med skruelåg.

Q

Qualitätswein - er en tysk betegnelse på vinen, hvor druerne skal komme fra en af de 13 vinproducerende regioner, og hvor mosten skal have en minimumsvægt, som er specificeret på forhånd.

R

Rheinhessen - mens andre regioner har hvilet på laurbærrene, kæmper Rheinhessen med Pfalz om at være den mest progressive og innovative vinregion i Tyskland. Den nye bølge af unge vinbønder har fokus på tørre vine, da efterspørgslen de sidste 20 år er gået den vej. Riesling er den dominerende drue i området, men de tre Pinot-druer, Spätburgunder (Pinot Noir), Grauburgunder (Pinot Gris) og Weissburgunder (Pinot Blanc), nyder alle godt af interessen for tørre vine, og derfor har vi også disse vine i sortiment.

Hvis du ønsker vin fra denne region, skal du gå efter Erbeldinger, Juwel Weine eller Weedenborn. Sidstnævnte fremhæves af Jancis Robinson og Hugh Johnson i den ultimative vinbog; The World Atlas of Wine, 8th Edition for hendes suveræne Sauvignon Blancs.

 

Riesling - hvis ikke den fineste drue i en verden af grønne druer, så er den i hvert fald i top tre. En aromatisk drue som kan viderebringe smagen fra marken mere end nogen anden drue uden at miste sin særegne stil. Det er en tysk drue, som i sine fineste udgaver kan holde i op til 100 år. Vine på Riesling kan fås i alt fra knastør til supersød, så der er noget til en hver smag. Find flere forskellige udgaver i shoppen.

S

Skifer - er en hård, finkornet bjergart, der udgør jordbundstypen flere steder i Tyskland. Mosel er især kendt for sine stejle skråninger med skifer, men også områder som Ahr er dækket af skifter. Det gælder især den vestlige del af regionen. J. J. Adeneuers vine kommer herfra, og de har marker både på skifer men også løss.

 

Skruelåg - mange forbinder skruelåg med vin af dårlig kvalitet. Det er dog langt fra tilfældet. Vine med skruelåg kan være af lige så høj kvalitet som vine med prop. At der kan være noget traditionelt og romantisk over at trække en vin op med korkprop er noget helt andet. Desuden har skruelåg den fordel, at man ikke oplever kork/TCA i vinen.

 

Spätlese - betyder sen høst. Høsten må tidligst foretages en uge efter den normale høst. Spätlese er typisk søde, fyldige og passer godt til visse desserter. Især er Mosel kendt for fremragende spätlese, men Karl Haidle fra Baden Wurttemberg er ligeledes på den helt store klinge, når det gælder lækker Spätlese.

 

Sur lie [syr'li] - er et fransk udtryk, som betyder 'på bærmen'. Man lader vinen lagre sur lie for at skabe komplekse og lækre vine. Det betyder, at vinmageren lagrer vinen på bundfald. Bundfaldet består af døde gærceller, druekerner, frugtkød, stilke og skalrester. Typisk nævnes det i forbindelse med hvidvine, men det er fordi, at det er normal kutyme i rødvine. Det startede i sin tid i Bourgogne med deres vine af Chardonnay men er normalt i hele verden nu.

T

Tyskland - De seneste 10-20 år har Tyskland virkelig gjort sig umage, når det kommer til vinproduktion. Tysk vin bliver af flere eksperter lovprist. Det gælder ikke kun de hvide vine lavet på Riesling. Røde vine på Spätburgunder (Pinot Noir) og Lemberger (Blaufränkisch) opnår en kvalitet, der kan sammelignes med de bedste steder i Verden.

U

 

V

VDP(Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter) er en sammenslutning af ca. 200 vinproducenter fra Tyskland, som har hengivet sig til at højne kvaliteten af deres vine. VDP har lavet et klassifikationssystem, som skal gøre det nemmere for forbrugeren at gennemskue kvaliteten af de forskellige vine. Her tages der højde for høstudbytte, terroir, høstmetoder, miljø mm. Det er opbygget således:

 

VDP.GROSSE LAGE – er de absolut bedste vine fra enkelmarker. Tør vin fra denne kategori hedder VDP.GROSSES GEWÄCHS (hold øje med GG på flasken, som er obligatorisk). Klassifikationen, VDP.GROSSE LAGE, sidestilles med Grand Cru i Bourgogne, Frankrig.

 

VDP.ERSTE LAGE – som er rigtig gode vine fra enkeltmarker. Der er tale om lidt højere høstudbytte end GROSSE LAGE, men det er stadig højst unikke vine. Denne klassifikation sidestilles med Premier Cru i Bourgogne, Frankrig.

 

VDP.ORTSWEIN – som er vine fra en specifik kommune eller område. Druerne til disse vine kommer ofte fra spredte GROSSE LAGE- og ERSTE LAGE-marker. Derfor er der ofte rigtig god vin at finde her. Denne klassifikation sidestilles med Village i Bourgogne, Frankrig.

 

VDP.GUTSWEIN – Dette er basisvinen fra producenterne, som vi i Danmark måske ville kalde en hverdagsvin.  Disse vine er ofte de første, der ryger på flasken og solgt. Det er også her vinproducenterne eksperimenterer, når de skal prøve nye vinifikationsmetoder.

 

I sortimentet er Karl Haidle og J. J. Adeneuer en del af VDP. Vi har alle niveauer repræsenteret i vinen fra de to dedikerede vinbønder.

W

Weissburgunder - også bedre kendt som Pinot Blanc findes flere steder i Tyskland. Det er ofte friske, mineralske og tørre vine, som bliver resultatet. Glimrende vin til terassen eller lys fisk. Vi har naturligvis lækker Weissburgunder fra Juwel, men også dejlig mousserende vin fra Bernhard Koch.

 

Württemberg - er ikke ret kendt udenfor Tysklands grænser. Desværre. Dog har der den seneste tid været international interesse for området på grund af deres eminente vine på Lembergerr-druen. Riesling vinder også mere og mere frem i området, men da klimaet i Württemberg er mere kontinentalt, skal man vælge sine marker med omhu. 

En af regionens allerbedste producenter er Karl Haidle, hvor Moritz Haidle står i kælderen. Han fremhæves af Jancis Robinson og Hugh Johnson i den ultimative vinbog; The World Atlas of Wine, 8th Edition for sine lækre vine på Lemberger. De scorer 96 point i både Falstaff og Gault&Millau. Hans Riesling-vine nyder også stor respekt, og hvis du aldrig har prøvet en Riesling på træfade, så skal du hoppe på Pulvermächer GG, av for en vin.

X

 

Y

 

Z

 

Æ

 

Ø

 

Å