Vinleksikon - forstå vinens verden (under udvikling)

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å

 

A

ABC - forkortelse for 'Anything But Chardonnay'. For år tilbage var der en overmætning af Chardonnay-vine, og folk søgte andre græsgange. Det er dog langt fra tilfældet mere, og vinene på denne drue er igen utrolig populære. Tag bare og smag vores vine på Chardonnay, og du vil blive 100% overbevist.

Hvis du mod forventning skulle være træt af dem, så kan du også bare nappe en Riesling, Sauvignon Blanc, Grauburgunder eller Weissburgunder i shoppen.

 

Afstilkning - en del af processen ved vinifikationen, hvor man skiller sig af med stilkene fra klaserne.

 

Ahr - et lille område i Tyskland, hvor der især bliver produceret tysk Pinot Noir, også kaldet Spätburgunder. Prøv vores vine fra J. J. Adeneuer, som holder til i Ahr.

 

Airén - en drue der dækker mere areal end nogen anden. Dog mest pga. den store afstand mellem stokkene.

 

Albariño - en spansk drue man bruger til at lave aromatisk hvidvin. Den producerer typisk vine med høj alkohol, høj syre og mange smagsstoffer.​​​​

 

Auslese - Tysk vin lavet på udvalgte, meget modne klaser, hvilket giver en intens bouquet og smag. De er ofte meget søde.

Vi har en Riesling auslese i sortiment.

B

Baden - et langt område der strækker sig over mere end 400 km. Flere eksperter nævner Baden som det nye Bourgogne. Det er tildels klimaforandringerne, der har skyld i dette, men det skyldes ligeledes den nye generation af vinmagere, der er ekstremt gode til at lave burgundisklignende vin. Franz Keller er et perfekt eksempel på dette. Schlör leverer måske en mere rustik, men stadig enormt elegant Pinot Noir.

 

Balance - er et utrolig vigtigt element i vin. Jo mere balance der er mellem alkohol, syre, tannin og sødme jo bedre er vinen. Hvis én af delene stikker for meget ud vil vinen være ude af balance.

 

Barolo - er kendt verden over for dens vine lavet på Nebbiolo-druen. Vinen er typisk kraftig og koncentreret, men den kan også have andre og lettere udtryk alt efter, om den er lavet traditionalistisk eller modernistisk. Vine fra Barolo har ofte godt af at ligge i mange år.

 

Beerenauslese (BA) - Tysk vin lavet på individuelt udvalgte, overmodne druer, ofte angrebet af Botrytis Cinerea (ædel råd).

C

Cabernet Sauvignon - blå drue, der især er kendt fra Bordeaux, men også Californien. Denne tykskallede drue har masser af tannin og typisk smagsnoter af solbær.
Modner sent og gør sig derfor bedst i varmere zoner. Cabernet Sauvignon giver ofte vine med stor holdbarhed, og især Bordeaux-vinene er glimrende eksempler på dette.

 

CellarTracker - er en hjemmeside og app, som er utrolig populær blandt seriøse vinelskere. Den huser verdens største samling af smagsnoter. Den kan i øvrigt bruges til at holde styr på vinkælderen derhjemme, så du hurtigt og nemt kan få et overblik over din samling.

 

Chardonnay -  er en grøn drue, som især kendes fra Bourgogne. Chardonnay-druen kan producere mange forskellige typer vine. Lige fra Bourgogne-stilen med dens ”elegance” til den mere fyldige og smøragtige oversøiske stil, som produceres i USA og Australien.
Noterne kan variere fra blomster, fersken, ananas, eg, smør m.m.
Derudover anvendes Chardonnay også i Champagne til deres verdenskendte mousserende vine.

D

Deutscher Tafelwein - betyder tysk bordvin, og svarer til ”vin de table” i Frankrig. Der skal minimum være 5 procent alkohol.

 

Dornfelder - er en rødvinsdrue, der hovedsagligt at plantet i Tyskland. Det er en krydsning af to andre druer og blev fremavlet i 1955. Dornfelder er den andenmest plantede drue i Tyskland men ikke specielt kendt i danske kredse. Dornfelder leverer tanninrige vine med frugtig smag. 

 

Drueudvælgelse - skal helst finde sted på selve vinmarken, så man hurtigt kan fjerne utilfredsstillende drueklaser. Jo strengere drueudvælgelse, jo bedre vine.

E

EisweinTysk vin lavet på overmodne druer, høstet og presset i frosset tilstand. Det er vine med enorm koncentration af frugt, syrlighed og sødme. En typisk dessertvin.

 

Enkeltmarksvin - betegner vine lavet på druer fra én mark. Det ses som et kvalitetstegn i vinverdenen og bruges især i Frankrig og Tyskland. Når man snakker enkeltmarksvine, har man ofte fokus på terroir og den smag vinene tager af sine omgivelser. Det kan rent faktisk smages, om vinstokkene har stået i løss, skifer eller noget tredje. Prøv vores enkeltmarksvine fra både Bernhard Koch, Karl Haidle og J. J. Adeneuer.

F

Frühburgunder - er en mutation af Pinot Noir - altså Spätburgunder. Den leverer mindre bær end Spätburgunderen og høstes typisk et par uger før. Vinen har en lidt mørkere farve og smager en smule mere af sorte bær.

G

Garvesyre - det er vigtigt at skelne mellem syre og garvesyre. Garvesyre kaldes også tannin, og du fornemmeer typisk tanninen ved, at dine gummer tørrer ud. Jo mere tannin jo kraftigere udtørring. De fleste vine i vores sortiment har en mild tanninstruktur, da Spätburgunder/Pinot Noir typisk er let i udtrykket.

 

Grauburgunder - kært barn har mange navne. Dette gøre sig også gælende for Grauburgunder, som hedder Pinot Gris i Franrkig og Pinot Grigio i Italien. Druen laver ofte fyldige og krydrede vine med eksotiske frugter. Faktisk kan en del vine på Grauburgunder gemmes i lang tid.
Vi har selvfølgelig Grauburgunder fra Juwel.

 

Grøn høst (vendange verte) - betyder, at man fjerner umodne drueklaser for at hindre overproduktion og giver de tilbageværende druer mulighed for at optage hele vinens energimængde.

 

Gæring - er en kritisk/vigtig proces, hvor hastighed og temperatur skal holdes nøje under opsyn for at sikre den perfekte omdannelse af smag og duft.

H

Hvidvin - produceres med langt mindre skalkontakt end rødvine. De laves oftest på grønne druer, men det kan rent faktisk godt lade sig gøre at lave hvidvin på blå druer. En hvidvin lavet på Pinot Noir kaldes Blanc de Noir og er et godt eksempel på dette. Farven på hvidvin kan svinge fra næsten helt gennemsigtig til dyb gylden. Jo ældre vinen bliver jo mørkere og mere brun bliver den. Der laves i øvrigt hvidvin i næsten alle egne af verden. 

Hos Vinvärket har vi fokus på et varieret hvidvinssortiment, der spænder fra knastør Riesling (Juwel eller Karl Haidle) til sød Riesling med højt syreindhold til dessert (Karl Haidle - Riesling Pulvermächer auslese) og til en speciel fadlagret Riesling (Karl Haidle - Pulvermächer GG), der virkelig tager kegler. 

Måske er du mere til Chardonnay, som kan give alle former for spændende udtryk; en sprød og stram vin til terrassen om sommeren (Weedenborn - Chardonnay) eller en fed og fadlageret Chardonnay til en lækker skindstegt laks eller jomfruhummer (Sebastian Erbeldinger - Heiligkreuz eller Weedenborn - Chardonnay Reserve).

Hvorfor ikke prøve dronning af tysk Sauvignon Blanc (Weedenborn - Sauvignon Blanc)? Her får du en eksplosion af dufte i næsen, når du stikker den i glasset. Det er virkelig en lækker fornemmelse, og smagen er fuldstændig derefter.

 

Høstningfinder ideelt sted, når druernes modenhed er på sit højeste, men meget afhænger af vejret. Mekanisk høstning er almindelig, men håndplukkede druer giver de bedste vine.

I

Investering i vin - kan være en god forretning, hvis du har styr på din vin. Vine fra Bourgogne har de sidste år præsteret bedre end de fleste aktieindeks, men man kan hurtigt få fingrene i klemme. Invester med fornuft.

J

Judgement of Paris - var en blindsmagning, der blev afholdt i 1976, hvor de bedste franske vine fra Bordeaux og Bourgogne, på henholdsvis Cabernet Sauvignon og Chardonnay, skulle dyste mod tilsvarende amerikanske vine. Til franskmændenes store ærgelse løb amerikanerne med sejren, og resultatet bliver til stadighed diskuteret i vinkredse rundt om i verden.

K

Karaffel - Det er en glaskande, som man bruger til at hælde vin på. Det lader vinen ånde og udvikle sig. Det kan også gøres for at frasortere uønsket bundfald.

 

Kabinett - Tysk vin lavet på fuldmodne druer med lavere alkoholindhold og dermed lidt mere sukker med mindre, den er trocken. Den kan opleves her.

L

Lagring - inden vinen tappes på flaske, bliver den opbevaret i træfade eller stål- eller betontanke. Nye træfade giver vinen mulighed for at ilte en smule og tilføjer desuden smag afhængig af hvilke træfade, der bruges. Der kan også bruges gamle og store fade, som ikke afgiver så meget smag til vinen. Stål- og betontanke bevarer vinens friskhed, fordi der ikke kommer ilt til vinen.

Gode vine bliver bedre af at flaskelagre i adskillige år, men lagerforholdene er altafgørende da lys, rystelser, temperatursvingninger og tørhed kan ødelægge selv den bedste vin.

 

Landwein - bedre bordvin, og svarer til ”vin de pays” i Frankrig. Der skal være 0,5 procent mere alkohol i Landwein end Tafelwein.

 

Lemberger - er en drue i fremgang i Tyskland og i resten af verden for den sags skyld. Den kendes også under navnet Blaufränkisch. Den leverer nogle fremragnede vine. Det er en lidt tungere vin end de andre typiske røde druer fra Tyskland, men den gør sig yderst godt til mad.

Vi har en af de absolut bedste producenter af Lemberger i sortiment; Karl Haidle.

 

Løss - er en jordbundstype bestående af ler- og siltpartikler. Den er fordelagtig til opdyrkning af vinstokke, da den er porøs, let gennemtrængelig for rødder og opvarmes nemt. Det er udbredt mange steder i verden; også i Tyskland.

M

Merlot - blå drue, der især er kendt fra Bordeaux. Merlot modner tidligt, og den tyndskallede drue angribes let af råd. Vine lavet på Merlot har ofte mindre tannin end f.eks. vine lavet på Cabernet Sauvignon. Merlot-vine er ofte fyldige, men har det med at mangle noget struktur, og derfor blandes Merlot fordelagtigt med andre druer, hvilket ses i Bordeaux-blends.

 

Mosel - er en af 13 vinregioner i Tyskland. Mosel er især kendt for sine vine af Riesling. Her leveres nogle af de absolut bedste søde hvidvine i verden, og de vinder priser kloden over for deres kvalitet. Der produceres dog også rigtig mange gode tørre hvidvine, som er højeste mode i vinverdenen på nuværende tidspunkt. Du kan opleve nogle af Mosels bedste tørre vine hos Martin Conrad

De røde druer har det svært i Mosel, men der kan sagtens findes gode eksemplarer af Spätburgunder, som vil få tænderne til at løbe i vand på en enhver Pinot-elsker.

N

Non-vintage - eller NV betegner en vin eller især mousserende vin uden årgang. Eller sagt på en anden måde er vinen en blanding af flere årgange. En mousserende vin med årgang ses oftest som værende finere og bedre end en NV-mousserende.

O

Omstikning - fadlageret vin bliver ’stukket om’ på rene fade for at fjerne de store mængder af bærme (bundfald). Omstikning har også den fordel, at det ilter og dermed blødgør vinen en smule.

 

Oxidation - en skade på vinen som man ikke ønsker. Det betyder, at vinen har fået for meget luft i forhold til det ønskede niveau fra vinmageren. Vinen kan være udrikkelig, hvis dette er sket.

P

Pfalz - er den andenstørste vin region i Tyskland. Den strækker sig fra Rheinhessens sydlige grænse til Alsace. Cirka 25% af alt tysk vin kommer fra Pfalz.
Der dyrkes en masse forskellige druer, men det er især vine på Spätburgunder (Pinot Noir), Riesling og Chardonnay, hvor der kommer lækker top-vin fra.
Hvis du ønsker top-vin fra denne region, har Vinvärket lækre tyske rød- og hvidvine fra Weingut Bernhard Koch.

 

Pinot NoirBourgognes traditionelle blå drue, som i Tyskland kaldes Spätburgunder og i Italien Pinot Nero. Det er især i Frankrig, Tyskland, USA og Sydafrika at Pinot Noir dyrkes med stor succes – lige fra den køligere europæisk stil til den lidt varmere oversøiske stil, som især kendes i USA. Noterne er ofte røde eller mørke bærfrugter afhængig af område. Pinot Noir modner tidligt, er tyndskallet og er ikke ret tanninholdig.
Pinot Noir bruges også i Champagne til deres verdenskendte mousserende vine.

 

Prop - eller propsmag. Ca. 3-5% af alle vine, der er lukket med korkprok, har prop eller TCA. Dette er ikke ønskværdigt. Det skyldes en sygdom i korken, og man bør ikke drikke vinen. Det forekommer naturligvis aldrig i vine med skruelåg.

Q

Qualitätswein - er en tysk betegnelse på vinen, hvor druerne skal komme fra en af de 13 vinproducerende regioner, og hvor mosten skal have en minimumsvægt, som er specificeret på forhånd.

 

Qualitätswein mit Prädikat - vin af højere kvalitet, som falder i én af følgende kategorier:

Kabinett (læs mere under K)
Spätlese (læs mere under S)
Auslese (læs mere under A)
Beerenauslese (BA) (læs mere under B)
Eiswein (læs mere under E)
Trockenbeerenauslese (TBA) (læs mere under T)

R

Rheinhessen - mens andre regioner har hvilet på laurbærrene, kæmper Rheinhessen med Pfalz om at være den mest progressive og innovative vinregion i Tyskland. Den nye bølge af unge vinbønder har fokus på tørre vine, da efterspørgslen de sidste 20 år er gået den vej. Riesling er den dominerende drue i området, men de tre Pinot-druer, Spätburgunder (Pinot Noir), Grauburgunder (Pinot Gris) og Weissburgunder (Pinot Blanc), nyder alle godt af interessen for tørre vine, og derfor har vi også disse vine i sortiment.

Hvis du ønsker vin fra denne region, skal du gå efter Erbeldinger, Juwel Weine eller Weedenborn. Sidstnævnte fremhæves af Jancis Robinson og Hugh Johnson i den ultimative vinbog; The World Atlas of Wine, 8th Edition for hendes suveræne Sauvignon Blancs.

 

Riesling - hvis ikke den fineste drue i en verden af grønne druer, så er den i hvert fald i top tre. En aromatisk drue som kan viderebringe smagen fra marken mere end nogen anden drue uden at miste sin særegne stil. Det er en tysk drue, som i sine fineste udgaver kan holde i op til 100 år. Vine på Riesling kan fås i alt fra knastør til supersød, så der er noget til en hver smag. Find flere forskellige udgaver i shoppen.

S

Skifer - er en hård, finkornet bjergart, der udgør jordbundstypen flere steder i Tyskland. Mosel er især kendt for sine stejle skråninger med skifer, men også områder som Ahr er dækket af skifter. Det gælder især den vestlige del af regionen. J. J. Adeneuers vine kommer herfra, og de har marker både på skifer men også løss.

 

Skruelåg - mange forbinder skruelåg med vin af dårlig kvalitet. Det er dog langt fra tilfældet. Vine med skruelåg kan være af lige så høj kvalitet som vine med prop. At der kan være noget traditionelt og romantisk over at trække en vin op med korkprop er noget helt andet. Desuden har skruelåg den fordel, at man ikke oplever kork/TCA i vinen.

 

Spätburgunder - er den samme som Pinot Noir. Tyskerne har formået at lave fremragende vine på denne drue de sidste 20 år, og Bourgogne er nu ikke alene om at lave topvin på druen. Læs mere under Pinot Noir. Og se mere i sortimentet.

 

Spätlese - betyder sen høst. Høsten må tidligst foretages en uge efter den normale høst. Spätlese er typisk søde, fyldige og passer godt til visse desserter. Især er Mosel kendt for fremragende spätlese, men Karl Haidle fra Baden Wurttemberg er ligeledes på den helt store klinge, når det gælder lækker Spätlese.

 

Sur lie [syr'li] - er et fransk udtryk, som betyder 'på bærmen'. Man lader vinen lagre sur lie for at skabe komplekse og lækre vine. Det betyder, at vinmageren lagrer vinen på bundfald. Bundfaldet består af døde gærceller, druekerner, frugtkød, stilke og skalrester. Typisk nævnes det i forbindelse med hvidvine, men det er fordi, at det er normal kutyme i rødvine. Det startede i sin tid i Bourgogne med deres vine af Chardonnay men er normalt i hele verden nu.

 

Syrah/Shiraz - er samme drue, men hedder Syrah eller Shiraz, afhængig af hvor i verden druen dyrkes. Den er især kendt i Rhone, hvor det er den dominerende drue. Her har druen ofte noter af mørk frugt, baconfedt m.m. Derudover ses den også en del andre steder i verden, hvor især Australien er kendt for at lave kraftige vine på Shiraz med noter af solbær, mørk chokolade m.m.

T

Tapning - de fleste kvalitetsvine bliver tappet af hver enkelt producent. Der er mange forskellige meninger om, hvilken lukning, der er den bedste. Den traditionelle korkprop, skruelåg eller plastikprop.

 

Trockenbeerenauslese (TBA)Tysk vin lavet på individuelt udvalgte druer, overmodne druer ofte angrebet af Botrytis Cinerea (ædel råd). Druerne er næsten tørret til rosiner.

 

Tyskland - De seneste 10-20 år har Tyskland virkelig gjort sig umage, når det kommer til vinproduktion. Tysk vin bliver af flere eksperter lovprist. Det gælder ikke kun de hvide vine lavet på Riesling. Røde vine på Spätburgunder (Pinot Noir) og Lemberger (Blaufränkisch) opnår en kvalitet, der kan sammelignes med de bedste steder i Verden.

U

Udbytte - måles i hl/ha. Altså hvor meget druemateriale der høstes pr. hektar. Der er bred enighed om, at mindre udbytte giver bedre og mere komplekse vine. Hvis der er færre druer på en plante, vil saften og kraften blive langt mere koncentreret. Ældre stokke vil umiddelbart give mindre udbytte, og derfor er de også at foretrække i markerne. Nogle stokke er over 100 år gamle.

 

USA - er verdens vigtigste vinimportør. Det skyldes især de unge vininteresserede i landet. Derudover er det den fjerdestørste vinproducerende nation efter Italien, Frankrig og Spanien. 90% af al produktion i USA kommer fra Californien, men ellers produceres der stort set vin i alle stater.

V

VDP - (Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter) er en sammenslutning af ca. 200 vinproducenter fra Tyskland, som har hengivet sig til at højne kvaliteten af deres vine. VDP har lavet et klassifikationssystem, som skal gøre det nemmere for forbrugeren at gennemskue kvaliteten af de forskellige vine. Her tages der højde for høstudbytte, terroir, høstmetoder, miljø mm. Det er opbygget således:

 

VDP.GROSSE LAGE – er de absolut bedste vine fra enkelmarker. Tør vin fra denne kategori hedder VDP.GROSSES GEWÄCHS (hold øje med GG på flasken, som er obligatorisk). Klassifikationen, VDP.GROSSE LAGE, sidestilles med Grand Cru i Bourgogne, Frankrig.

 

VDP.ERSTE LAGE – som er rigtig gode vine fra enkeltmarker. Der er tale om lidt højere høstudbytte end GROSSE LAGE, men det er stadig højst unikke vine. Denne klassifikation sidestilles med Premier Cru i Bourgogne, Frankrig.

 

VDP.ORTSWEIN – som er vine fra en specifik kommune eller område. Druerne til disse vine kommer ofte fra spredte GROSSE LAGE- og ERSTE LAGE-marker. Derfor er der ofte rigtig god vin at finde her. Denne klassifikation sidestilles med Village i Bourgogne, Frankrig.

 

VDP.GUTSWEIN – Dette er basisvinen fra producenterne, som vi i Danmark måske ville kalde en hverdagsvin.  Disse vine er ofte de første, der ryger på flasken og solgt. Det er også her vinproducenterne eksperimenterer, når de skal prøve nye vinifikationsmetoder.

 

I sortimentet er Karl HaidleJ. J. Adeneuer, Franz Keller og Schlör en del af VDP. Vi har alle niveauer repræsenteret i vinen fra de to dedikerede vinbønder.

 

Vintage - se Årgang

W

Weissburgunder - også bedre kendt som Pinot Blanc findes flere steder i Tyskland. Det er ofte friske, mineralske og tørre vine, som bliver resultatet. Glimrende vin til terassen eller lys fisk. Vi har naturligvis lækker Weissburgunder fra Juwel, men også dejlig mousserende vin fra Bernhard Koch.

 

Württemberg - er ikke ret kendt udenfor Tysklands grænser. Desværre. Dog har der den seneste tid været international interesse for området på grund af deres eminente vine på Lembergerr-druen. Riesling vinder også mere og mere frem i området, men da klimaet i Württemberg er mere kontinentalt, skal man vælge sine marker med omhu. 

En af regionens allerbedste producenter er Karl Haidle, hvor Moritz Haidle står i kælderen. Han fremhæves af Jancis Robinson og Hugh Johnson i den ultimative vinbog; The World Atlas of Wine, 8th Edition for sine lækre vine på Lemberger. De scorer 96 point i både Falstaff og Gault&Millau. Hans Riesling-vine nyder også stor respekt, og hvis du aldrig har prøvet en Riesling på træfade, så skal du hoppe på Pulvermächer GG, av for en vin.

X

Xinomavro - er en druesort, der har sine rødder i Grækenland. Her er den enormt populær og producerer vine med højt syreniveau og bid, der i sin ungdom kan virke lidt kantede men ældes med ynde.

Y

Yquem eller Château d’ Yquem - er den største vin i Sauternes. Her får du en gylden og sød vin, der kan holde i mange årtier, ja næsten århundreder. Vinene fra området laves på druer, der er angrebet af ædelråd (botrytis), hvilket bevirker at vinen bliver utrolig sød. Området er beplantet med druerne; Semillon (80%) og Sauvignon Blanc (20%).

Z

Zinfandel - er en drue, der under dette navn er bedst kendt fra Californien. Det er dog ikke her, den har sin oprindelse. DNA-analyser har vist, at den kommer fra Kroatien. Italien har sin egen version af druen; Primitivo.

Det er dog i USA, der er plantet klart flest stokke med Zinfandel. De blev første gang bragt til USA fra Østrig omkring år 1829. Der produceres både rødvin, hvidvin og rosë på Zinfandel, så det er en utrolig alsidig drue. De røde er ofte tørre og kraftfulde.

 

Zweigelt - finder man typisk i Østrig, hvor det er den mest plantede drue. Det er en krydsning af druerne Blaufränkisch og St. Laurent. Det giver Zweigelt et bid fra førstnævnte og en elegance fra sidstnævnte.  

Æ

Æblesyre - findes i næste alle frugter og dermed også druer. Det er med til at give den endelige vin sin syrestruktur sammen med mange andre syrer. Jo varmere et klima jo mindre et niveau af æblesyre i den høstede drue. Derfor ser man ofte, at syreniveauet i vine fra kolde egne er højere end i varme egne.

 

Æggehvider - bruges ofte i produktionen af rødvin. De indeholder albumin, som bevirker, at vinen gøres klar i udseendet og de skarpe tanniner opsuges.

Ø

Økologisk vin - er vin, der er produceret på druer, hvor vindyrkningen er økologisk. Det betyder, at der eksempelvis er grænser for mængden af tilsat svovldioxid. Selvom der har været en harmonisering de senere år, så er der stadig forskel på de tilladte mængder i fx Nordamerika og EU.

 

Økologisk vindyrkning - her skal vinbonden undgå al brug af menneskeskabt gødning, pesticider, svampemidler, ukrudtsmidler og alle genmodificerede produkter. Der anvendes i stedet organiske midler i markerne. Nogle går så langt at lade markerne ’klare sig selv’, så der er et minimalt af indgriben.

 

Ønolog - er en person, der er uddannet i ønologi. Vedkommende vil hovedsageligt være en del af vinifikationen, men han/hun vil også deltage i arbejdet i marken. Dette er ofte på rådgivningsniveau. En vinmager behøver ikke nogen uddannelse, men der er en voksende antal vinmagere, der tager en uddannelse på universiteterne.

Flere af vores vinbønder har gået på Geisenheim Universitetet, som er verdenskendt for sin forskning i vindyrning og ønologi.

Å

Årgang (vintage) - betegner hvilket år druen er plukket (den sydlige halvkugle), eller hvornår planten producerede sine druer (den nordlige halvkugle). Bordvine uden årgang anses ikke for at være kvalitetsvin. Champagne bruger benævnelsen Non Vintage (NV), men her kan kvaliteten sagtens være i top.

 

Årgangstabeller - laves typisk af anerkendte vineksperter og -magasiner og bedømmer en given årgang fra et givent område ud fra vejrforholdene. Det kunne være Decanter, WineSpectator, WineEnthusiast og Robert Parker mfl. Hvidvin fra Mosel (hovedsagligt Riesling) årgang 2017 får eksempelvis 93/100 af WineEnthusiast, hvilket må betegnes som en rigtig god årgang. Tabellerne vurderer også ofte, hvornår en årgang bør gemmes, kan drikkes, er klar og moden, måske er over tid eller måske udrikkelig.